Общество

Експерти: Аптеките трябва да имат достъп до системата за следене на лекарствата

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Над 300 са липсващите видове лекарства в България, а само 63 от тях са в забранителния списък, които подлежат на специален контрол. Това заявиха в ефира на Euronews Bulgaria Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“ и Димитър Маринов от Български фармацевтичен съюз.

Специалистите алармират, че на този етап проблемът с недостига на лекарства е толкова сериозен, че фармацевтите в аптеките знаят наизуст списъка с липсващи лекарства и няма нужда да проверяват дали има наличност на търсените медикаменти.

 

Реално са над 300 липсващите лекарства, от които над 60 са антибиотици. Всеки ден получаваме сигнали за липсващи медикаменти и всеки ден хората се молят да получат това, което им трябва.

Пенка Георгиева

Като мярка за справяне с кризата от здравното министерство обявиха, че ще се предприеме бърз внос на медикаменти, а българските производители ще започнат сами да произвеждат генерици. Според Димитър Маринов от фармацевтичния съюз обаче това е трудно постижимо.

 

Производителите нямат субстанциите, които са нужни да се направи лекарството. Освен това производството на лекарства е дълъг процес, това не е да месиш хляб и на другия ден да е готов.

Димитър Маринов

Критики към действията на здравния министър имаше и Пенка Георгиева, която заяви, че ситуацията изисква непопулярни мерки. По думите ѝ вече се забелязва практика пациенти да нарушават дозировката на медикаментите, предписани за тяхното лечение, в опит да пестят лекарствата.

 

Министърът трябва да спре да се крие зад този фалшив експертен съвет, той трябва да се премахне и да се вземат реални мерки. Не може в този съвет да има хора, които въртят търговията.

Пенка Георгиева

И двамата експерти застанаха зад позицията, че аптеките трябва да получат достъп до системата за генерално проследяване на лекарства.

 

Да им се даде достъп до системата, за да видят поне отказите на складовете. Някой път има откази защото складовете доставят само на тези аптеки, които са свързани с тях.

Димитър Маринов

Нормативната база позволява достъп на аптеките до системата, но на този етап техническото изпълнение не е на лице.

Целия разговор вижте във видеото.