Общество

Хаосът с лекарствата, или защо медикаменти изчезват от аптеките

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

По данни на Асоциацията на собствениците на аптеки, липсващите лекарства в мрежата са над 300. Сред тях са два препарата за лечение на астма, предписвани главно на деца, антибиотици или препарати за диабетици. За част от тях се очаква внос от Турция и Северна Маледония.

„Турските фирми, които са в България, имат суспензии за деца, според мен ще реагират по-бързо, отколкото европейските и националните“, казва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. 

Според някои лекари, част от препаратите липсват заради твърде голямо потребление. Като Пулмикорт - лекарство, което родителите у нас познават добре. Споерд д-р Вера Папочиева лекарства като това се изписват много често заради по-острото протичане на вирусните инфекции в последните години. 

„Друг такъв препарат на пазара като Пулмикорт няма. След Ковид зачести предписването на Пулмикорт и Вентолин“, казва д-р Вера Папочиева, детски пулмолог в УМБАЛ „Александровска“.

„Списъкът с липсващи лекарства се увеличава всеки ден, защото натискът от липсващите се пренася върху други препарати. Вижда се как от масовите антибиотици, които са безвредни за деца, се прибягва до други“, продължава Костов.

Деница Маргаритова от Бургас е майка на три деца. Едното от тях страда от астма. Семейството изпитва затруднения в намирането на нужното лекарство, затова понякога го купува от Турция. В тази ситуация са още стотици майки, които обменят информация по между си в социалните мрежи.

„Обикалям по няколко пъти Бургас, ходя по кварталите, търся и питам дали ще има скоро, дали ще зареждат. Като ме видят, че съм по-настоятелна, набавят. Според Изпълнителната агенция по складовете го има, но не знам къде изчезва“, казва тя.

Според д-р Папочиева, внесените от друга страна страна лекарства трябва да се прилагат след консултация с лекар, заради възможни разлики в дозировката на препарата. А за спирането на дефицита в аптеките, са нужни спешни мерки от институциите, категорични са представителите на аптеките.

„Аз разговарях с един от шефовете на фирма, чийто лекарства са дефицитни и се изнасят. Той ми каза в прав текст, че ако има гаранции, че няма да се изнесат лекарствата, те ще увеличат доставките. Защото иначе увеличавайки доставките, те увеличават лекарствата, които се връщат в Европа.“, завършва Костов.