Euronews Сега

AEЦ Козлодуй и бежанците станаха повод за спор в парламента

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Vasilev

Какво ще се случи с почивката на българите, след като беше взето решение бежанците да бъдат настанени в държавните бази. Темата беше поставена в парламента от БСП пред вицепремиера Асен Василев. Депутатите спориха и по темата имало ли е инцидент в АЕЦ-Козлодуй.

Парламентарният контрол започна със съмнения и искане за наказания. От Възраждане попитаха вицепремиера Асен Василев дали е вярно, че е имало инцидент в АЕЦ Козлодуй.

Цончо Ганев, “Възраждане”: Тежък инцидент е застрашил ядрената безопасност. Не са изпълнени тестовете.

Не съм получил доклад че нещо се е случвало. Ако има такувн инцидент не е дкладвано .. Агенцията по ядрено регулиране

Асен Василев

Темата обаче разпали страстите сред останалите депутати. Така вече по традиция и днес имаше искане за наказания.

Виктория Василева, ИТН:

“Трябва да се вземат мeрки от подобен род гояпрене. Вие нямате представа как изглежда помпената станция. Това кoето каза Ганев граничи с престъпление… свалете си ръцете от АЕЦ-а.”

 

Драгомир Стойнев, БСП:

”Беше направен опит да се сее паника от Атака сред българския народ. Въобще не е имало прекъсване на работата и нямаше инцидент. Най-сериозното наказание искам за всяване на паника в обществото. “

След това блиц контролът продължи по темата с бежанците и какво ще се случи с почивката на българите, след като украинците са настанени в държавните бази.

Борислав Гуцанов, БСП:

“Наши работници и служители не получават това което им се полага.. тъй като голям част от базите се заемат от бежанци… Няма да има къде да почиват.. може ли да се предвиди средства за теи бг семейства..това е справедливо."

Асен Василев, вицепремиер:

"Предвидено е да бъде платено на станциите.. оттам нататък станциите може да решат как да компенсират служителите."

България може да използва 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна, посочи вицепремиерът Василев