Свят

Световни лидери осъдиха насилието в Бразилия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

ЕС осъди най-остро антидемократичните насилствени действия в Бразилия. В официално изявление Общността изказва своята солидарност към демократичните институции в страната и отново потвърждава пълната си подкрепа си за президента Луис Инасио Лула да Силва.

Според изявлението на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурност Жозеп Борел, бившият лидер Жаир Болсонаро трябва да действа отговорно и да призове своите поддръжници да се приберат по домовете си. Председателят на ЕС Шарл Мишел от своя страна написа в Туитър, че президентът Лула да Силва е избран чрез демократични, свободни и честни избори.

Президентът на САЩ Джо Байдън също се обяви против случващото се в Бразилия. Висши представители на законодателната власт в Щатите дори призоваха Жаир Болсонаро, който в момента се намира в САЩ, да бъде екстрадиран обратно в Бразилия.

 

Подчертавам, че тук не става дума за последствия от електоралния процес. Това е тероризъм, преврат, и сме сигурни, че повечето бразилци, ако не всички- не искат такива мрачни действия в живота на страната.

Флавио Дино, министър на правосъдието на Бразилия

Най-сериозни критики към случващото се в Бразилия дойдоха от лидерите на редица латиноамерикански държави. Президентът на Чили Габриел Борич определи безредиците като “подла и страхлива атака срещу демокрацията“. Държавният глава на Колумбия пък Густаво Петро написа, че „фашизмът е решил да прави преврат“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш от своя страна беше оптимист и коментира, че волята на бразилския народ ще бъде уважена.