Добро Утро, Европа

Привърженици на Болсонаро щурмуваха Конгреса, Президентството и Върховния съд

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Привърженици на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро нахлуха в сградите на Конгреса, Върховния съд и президентския дворец "Планалто" в столицата Бразилия.

Подобно на щурма на американския Конгрес на 6 януари 2021 г., няколко хиляди привърженици на Болсонаро атакуваха трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Демонстрантите успяха да пробият кордоните за сигурност, влязоха в сградите, чупейки прозорците и започнаха да извършват вандалски актове вътре.

Телевизионни кадри показват как групи привърженици на Болсонаро щурмуват сградата на Конгреса и чупят мебелировката вътре. Местни медии съобщават, че броят на демонстрантите е бил около 3000 души.

Действащият президент Луиз Лула да Силва разпореди на федералните сили за сигурност да предприемат действия за справяне с безредиците в столицата Бразилия.

Той нарече демонстрантите "фашисти" и "вандали" и обеща да бъдат наказани с "цялата строгост на закона".

 

Това е без прецедент в историята на страната ни. Няма прецедент за извършеното от тези хора, но те ще бъдат наказани. Ще разберем кои са хората, организирали и финансирали погромите в Бразилия. Ще намерим организаторите и те ще платят със силата на закона за този безотговорен, недемократичен акт, акт на вандали и фашисти.

Луиз Инасио Лула да Силва – президент на Бразилия

Обявената от Лула федерална интервенция означава, че държавата поема командването на силите за сигурност, които обичайно са под контрола на местните власти. Начело на тях застава Рикардо Гарсия

Капели, който бе назначен от Лула и ще работи под прякото подчинение на президента.
Федералната интервенция в Бразилия ще продължи до 31 януари.

Самият Жаир Болсонаро коментира в "Туитър", че "опустошаването и нахлуването в обществени сгради" е в нарушение на правилата на воденето на мирни протести.

В друг пост Болсонаро, който се намира в САЩ, отхвърли "обвиненията без доказателство" на своя приемник Лула, който заяви, че реториката на неговия предшественик е насърчила "фашистките вандали", нахлули в сградите на властта в столицата Бразилия.