Свят

Лула да Силва положи клетва като държавен глава на Бразилия за трети път

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

20 години след като за първи път зае поста, Луиз Инасио Лула да Силва отново е президент на Бразилия.

За трети път идвам пред Националния конгрес, за да благодаря на бразилския народ за доверието. Подновявам клетвата за вярност към Конституцията на републиката заедно с вицепрезидента Жералдо Алкмин и министрите, които ще работят с нас за Бразилия.

Луиз Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия

Едно от първите неща, които Лула направи като президент, е да подпише указ, който гарантира месечна подкрепа за семействата с ниски доходи. По време на речта си пред Сената той обвини администрацията на Болсонаро в геноцид заради големия брой починали от коронавирус през последните 2 години.

Първите ни действия целят да спасят 33 млн. души от глада и над 100 млн. бразилци и бразилки от бедността. Те са понесли най-тежкото бреме на проекта за национално унищожение, който приключва днес.

Луиз Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия

Церемонията започна с минута мълчание в памет на бразилската футболна легенда Пеле и бившия папа Бенедикт XVI. След полагането на клетва Лула поздрави поддръжниците си заедно с първата дама - Росанжела да Силва.

Президентите от цяла Южна Америка, Германия и Испания пристигнаха в Бразилия за среща с новия президент.

В края на миналия октомври Лула спечели балотаж на президентските избори с по-малко от 2% разлика спрямо Болсонаро, който не присъства на церемонията по встъпване в длъжност. Вместо това няколко дни по-рано замина за Съединените щати.