Euronews Сега

Кирил Петков: Не позволихме на "Газпром" да ни извива ръцете

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Petkov2

Войната в Украйна и спреният руски газ за страната ни бяха сред акцентите в изказването на премиера Кирил Петков по време на международния форум "ГЛОБСЕК" в Словакия. Министър-председателят отново подчерта, че страната ни е демонстрирала лидерство и не е позволила да й бъдат извивани ръцете след решението на "Газпром" да ни спре синьото гориво. Петков каза още, че страната ни ще окаже както хуманитарна, така и военнотехническа помощ на Украйна.

Въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България, страната ни е взела решене както за хуманитарна, така и за военнотехническа помощ за Киев. България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна.

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна и място за компромис няма. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност. 

Кирил Петков, министър-председател

Посещението на премиера Кирил Петков в Словакия продължава и днес.

Той участва в 17-тото издание на Глобалния форум "ГЛОБСЕК" - една от утвърдените международни конференции по сигурност. Събитието събира стотици участници от цял свят - над 30 държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и на отбраната. На фокус в дискусиите е войната в Украйна и реакцията на глобалната демократична общност на руската агресия.