Икономика

Петков от Александруполис: Шантажът на Кремъл към България и ЕС няма да успее

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Romania Bulgaria 22119589132396 Кирил Петков Снимка: АР

„Днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Той ще бъде запомнен с икономическа свобода и политическа независимост.“

Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който е на посещение в Гърция, където участва в церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

На церемонията по стартиране на строителството на терминала присъстваха и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

 

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други. Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз" с 500 млн. куб. м. годишно.

 

На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказа в момента чрез спирането на газовите доставки, ние, страните от свободна и демократична Европа, може да се противопоставим единствено заедно, независими, суверенни. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това. Днес, обединени от обща визия, подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на строежа на плаващия терминал за втечнен газ. Един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион.

Кирил Петков, министър-председател на България

„Искам да благодаря на моя колега и приятел Кириакос Мицотакис за всеотдайната политическа подкрепа не само за този проект, но и за ускорената реализация на газовия интерконектор Гърция-България IGB. Изказвам и своята благодарност за помощта, която съседна и приятелска Гърция оказва на България в настоящия критичен момент чрез използване на капацитета на съществуващия терминал", посочи още Петков.

 

Belgium Ukraine Tensions 22055676037618 Кириакос Мицотакис
Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Гръцкият премиер заяви, че много скоро ще настъпи моментът, в трудностите, поставени от Русия ще бъдат преодолени. Той определи строителството на терминала край Александруполис като енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа.