Euronews Сега

Радев към "Промяната": Да поговорим за вас и ГЕРБ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е ако се постигне договореност между вас и ГЕРБ. Това каза президентът Румен Радев на номинирания за премиер от "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков при връщането на втория мандат в президентството.

„Ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“, добави държавният глава.

"Усилието си струваше", каза пък от своя страна Денков по повод неуспешния опит за съставяне на правителство.

„Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои“, посочи той.

Акад. Николай Денков, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров останаха на разговор при държавния глава.

След него акад. Денков обясни, че не желае да говори за "договорки", а за съгласие. 

"Съгласие би могло да има по общи политики – да кажем правосъдната реформа. Как ГЕРБ си я представят е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие", коментира той.

Ден по-рано завоалиран призив за постигане на обединение около общи политики с цел съставяне на правителство отправи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Според другия съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обаче шансът за правителство с третия мандат е малък. 

Реакциите вижте в следващото видео: