Икономика

12 украински стартъпа на технологичното изложение в Лас Вегас

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Далеч от фронтовата линия, украинци се борят за каузата на страната си, без военни средства. 

12 украински стартъпа участват в тазгодишното технологично изложение в Лас Вегас. Въпреки войната, те са успели да запазят обичайния си бизнес подход. Сред иновативните идеи е производството на хартия от паднали листа.   

 

Използваме паднали листа, взимаме ги от улици и паркове, за да произвеждаме най-устойчивата хартия в света, без да сечем дървета. Това решение има и няколко други характеристики. На първо място, въглеродните емисии са със 78% по-малко в сравнение с традиционното производство на хартия."

Александър Соболенко, съосновател на ReLeaf 

Малките компании в Украйна трябваше да се адаптират към условията на война. Този предприемач, чиято компания произвежда продукти от утайка от кафе, казва, че са решени да продължат. 

 

Украинците са прозападно настроени, европейци. Имаме иновативни идеи, много стартъпи – преди войната и в момента. Да, военните се бият, украинският бизнес работи, стартъпите се развиват, така че всеки си върши работата.

Назар Трохимчук, основател на Rekava 

Фонд, който подпомага украински фирми, се е свързал със 160 стартъпи за участие в събитието в Лас Вегас. Някои от тях са били принудени да се преместят заради войната, но засега никой от тях не е преустановил бизнеса си.