Европа

Тетиана Станева, Одеска област: Украйна отдавна не се ориентира по думите на Путин

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Украйна вече отдавна не се ориентира по Москва и по това какво казва Владимир Путин. Неговата дума не струва даже да я чуваш, не струва даже хартията, върху която е написана. 2014 година разбрахме това и именно поради тази причина няма как да се говори с хора като него. С терористи не се разговаря.“ Така Тетиана Станева, етническа българка от Одеска област в Украйна, коментира обявеното от Кремъл временно примирие, влязло в сила по обяд московско време.

 

Аз не вярвам на неговите думи. Това е един начин да покаже себе си като някакъв благороден човек. Какво значи: по Бъдни вечер няма да ви удряме, а на Нова година можеше? Или на 25-и, както сега празнуват в Украйна?

„Сега у нас и 25-и (декември) е почивен ден, и 7-и (януари) е почивен ден“, поясни тя.
„На война няма празнично настроение. Хората вече трета година не могат да празнуват както са свикнали – първо заради пандемията, сега заради войната“, разказа Станева.

 

Все пак хората се събират, независимо, че токът беше изключен цяла нощ. Понякога го изключват, защото има прекалено много ползване, а понякога е на график.

„Вода по селата има, защото ние сме на кладенци. Хората си купиха и генератори. На село по-лесно се преживява, но в града е много тежко“, допълва жителката на Одеска област.

„В Украйна има много коледни песни. Децата обикновено коледуват, пеят песнички, събират сладки. Кумовете идват на този ден, да посетят кръстника. Нашите кумове ще ни гостуват и ще останат да нощуват заради комендантския час“, разказа Станева за коледните обичаи в страната и конкретно в Бесарабия.

Цялото интервю вижте във видеото.