Свят

САЩ и Германия с допълнителна военна помощ за Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ, , включително система за противоракетна отбрана „Пейтриът“. Това е станало ясно след телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц. САЩ ще предоставят бойни машини на пехотата "Брадли", а Германия – бойни машини на пехотата "Мардер", както и още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" след дарената от Вашингтон миналия месец. В изявлението се казва, че двете държави ще приветстват допълнителни дарения от ракети за противовъздушна отбрана и бойни машини от страна на съюзниците.

"Решихме да предоставим бойни машини на пехотата и допълнителна противовъздушна отбрана. Устойчивостта на Украйна трябва да бъде по-голяма във войната на Путин. Ние допринасяме за това", заяви финансовият министър на Германия Кристиан Линднер.

"Брадли" са бронирани бойни машини, които могат да служат като укрепен транспортьор на бойното поле. Те са по-леки и по-маневрени от танковете и са в състояние да превозват около 10 души личен състав. Новият пакет от военна помощ ще включва и високопроходими джипове "Хъмви", устойчиви на мини, както и голямо количество ракети и други боеприпаси. Украинските войски ще се нуждаят от обучение за експлоатация и поддръжка на машините, която също ще бъде осигурена.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за решението на САЩ и Германия.

"Искам лично да благодаря на президента Байдън и на канцлера Шолц за решението за укрепване на нашата отбрана - едно много важно решение. Ще разполагаме с още една батарея "Пейтриът" и мощни бронирани машини - това е наистина голяма победа за нашата държава. Сега руснаците искат да използват Коледа като прикритие, за да спрат за известно време настъплението на нашите момчета в Донбас и да доближат до нашите позиции. Какво ще им даде това? Само поредно увеличение на загубите" каза той.

Новият пакет от американска военна помощ за Киев ще възлиза на близо 3 милиарда долара, като това е най-голямата пратка с военно оборудване, която досега Вашингтон е изпращал в Украйна. Целта е да се предостави колкото се може повече въоръжение на украинските сили по време на зимните месеци, преди очакваното през пролетта засилване на сраженията.

Помощта идва след неотдавнашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, където той да благодари на САЩ за оказваната подкрепа и заяви, че 2023 г. ще бъде "повратна точка" в конфликта.