Добро Утро, Европа

Украйна очаква руска офанзива откъм Беларус

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато в Източна Украйна продължават да се водят ожесточени боеве, украинските сили са в повишена готовност и в други гранични райони, включително на север. В северния регион Волинска украинска отбранителна част провежда учение на границата на страната с Беларус, дълга 1000 километра.

100-а бригада е съставена предимно от доброволци, някои учители, други водопроводчици или строители, които укрепват граничните райони на Волинска област. Участъкът от 200 километра е осеян с противотанкови мини и маркиран с наблюдателни постове.

"Защо е важно? Това е отбраната на страната ни от обединените въоръжени сили на Русия и Беларус. Територията на Беларус се използва за нападение и обстрел срещу нашата територия", казва Олександър Майструк, старши сержант от 100-а бригада на ВСУ .

Заместник-командирът на бригадата Васил Сидорчук казва, че от имат предимство над врага, защото от близък хълм могат да стрелят с различни оръжия – гранатомети, картечници, леко стрелково оръжие.

Недалеч от могилата е разположено село Ветли, където живеят етнически украинци.

"Няма да напусна и не искам да бягам от земята си. Къде трябва да отида? Аз съм на 75 години и тези зверове няма да ни накарат да напуснем земите си. Нека Бог ги унищожи", споделя Надя Андревея.

Все повече военни анализатори смятат, че войната скоро може да достигне повратна точка. „Украйна струпва и задържа войски и боеприпаси за нова голяма офанзива срещу руските позиции“, казва Питър Дикинсън, анализатор за Украйна в Атлантическия съвет. „Те трябва за запазят набраната инерция след отвоюването обратно на Харковска област през септември и освобождаването на Херсон през ноември, заяви Дикинсън за Euronews.

Бившият полковник от американската армия Лиъм Колинс смята, че Украйна трябва да предприеме атака преди топенето на снеговете през пролетта, което ще затрудни използването на пътищата за снабдяване и доставки.