Европа

Путин обяви коледно прекратяване на огъня в Украйна за 36 часа

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин разпореди прекратяване на огъня в зоната на бойните действия от 12:00 на 6 януари до 24:00 на 7 януари.

Заповедта на президента се отнася до цялата линия на съприкосновение в зоната на бойните действия от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, съобщи пресслужбата на Кремъл, позовавайки се на указа на държавния глава.

Решението си Путин мотивира с призива по-рано през деня на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за коледно примирие в Украйна.

„Вземайки предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, нареждам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе от 12:00 часа на 6 януари т.г. до 24:00 часа на 7 януари т.г. режим на прекратяване на огъня по цялата линия на военните действия на страните в Украйна“, се казва в текста на документа.

„Въз основа на факта, че в районите на военните действия живеят голям брой православни, призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им позволи да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер, както и на Рождество Христово“, стои още в указанията.