Европа

Нови удари на украинските сили срещу руските части в Запорожие

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Активните бойни действия в източна Украйна продължават.

При нападение са убити или ранени 80 руски войници в окупирания град Токмак в украинската Запорожка област. И двете воюващи страни съобщават за тежки жертви от страна на противника.

Украйна съобщи за няколко масирани нападения срещу руски сили през последните дни. По информация от Киев при нападение срещу руско военно укритие в Макеевка в Донецка област са били убити 400 вражески войници. Москва засега съобщава само за 89 загинали в собствените си редици във връзка с украинските артилерийски удари в новогодишната нощ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия планира да мобилизира още войски за нова мащабна офанзива, докато Москва е изправена пред вълна от вътрешни критики след нападението в град Макеевка, при което загинаха много войници. Той благодари на украинските войници.

Бих искал да отдам почит на нашите бойци в района на Бахмут, на специалното подразделение на Главното разузнавателно управление "Шаман", както и на граничарите от Луганското подразделение. Те заедно с бойците от Международния отбранителен легион на Украйна нанасят многобройни загуби на врага и изхвърлят окупаторите от позициите им в околностите на Бахмут. Всеки провал на противника в направление Бахмут и като цяло в Донбас е значително отслабване на държавата агресор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски благодари на френския си колега Еманюел Макрон, че е готов да изпрати френски бронирани машини, включително колесни танкове френско производство. Той отбеляза, че това е много важно, за да се възстанови сигурността за всички украинци и мирът за всички европейци. Затова украинските сили все още се нуждаят от повече военна техника, не само за да спечелят войната, но и за да ускорят тази победа. Тази година трябва да сложим край на руската агресия, призова още той.

Франция ще достави "леки" бойни танкове на Украйна, с което ще стане първата страна, изпратила такива бронирани машини, разработени на Запад. Това са бойни машини, унищожители на танкове, които Париж постепенно изважда от употреба в полза на новите танкове Jaguar.