Европа

Руският патриарх зове за коледен мир. Киев: Циничен капан!

От Euronews България Euronews България
Patriarh Kiril Putin Снимка: AP

С призив за коледно примирие от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари излезе патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в навечерието на Рождество Христово по стар стил (7 януари). Предложението му двете воюващи страни да прекратят временно огъня беше определено от Киев като "циничен капан".

"Аз, Кирил, патриархът на Москва и цяла Русия, се обръщам към всички страни, участващи в междуособния конфликт, с призив да прекратят огъня и да установят коледно примирие от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, за да може православният народ да присъства на службите на Бъдни вечер и Коледа", заяви патриархът.

Михайло Подоляк, високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски, нарече Московската патриаршия "пропагандатор на войната", който подстрекава към "масови убийства" на украинци и милитаризация на Русия, предаде БТА.

"Изявлението на Руската православна църква (РПЦ) за "коледно примирие" е циничен капан и елемент на пропаганда", каза Подоляк.

РПЦ е най-голямата църква в източноправославната общност, отделила се от западното християнство по време на Великата схизма през 1054 г. Днес Източното православие има около 100 милиона последователи в Русия и още толкова извън нея.

Руското нашествие в Украйна на 24 февруари раздели двете най-големи славянски общности и допринесе за разрастването на спора в славянското православно християнство, който датира отпреди повече от хиляда години, от самите корени на Русия и Украйна.

РПЦ подкрепи това, което Кремъл нарича "специална военна операция" в Украйна. Патриарх Кирил оправдава войната на Русия в Украйна, представяйки я като част от "метафизична борба" за предотвратяване на либерално идеологическо проникване от страна на Запада, отбелязва АП.

Руският президент Владимир Путин твърди, че защитава рускоговорящите в Източна Украйна, и представя инвазията като конфликт с "абсолютисткия Запад" начело със САЩ, който иска да унищожи Русия и нейната култура.