Свят

Пореден провал при избора на председател на Камарата на представителите на САЩ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В истинска изборна сага се превърна гласуването за новия председател на Камарата на представителите на САЩ, което доведе до пълен хаос.

Два дни и 6 кръга гласувания не бяха достатъчнии на членовете й да изберат нов председател в Капитолия във Вашингтон. При поредния вот лидерът на републиканците Кевин Маккарти отново не успя да събере необходимите 218 гласа, за да бъде избран за председател.

Докато не бъде назначен председател, работата на долната камара на Конгреса е парализирана, тъй като членовете на Конгреса не могат да положат клетва и да продължат работа. Не могат да се сформират комисии и да се приемат закони.

Въпреки, че след междинните избори за Конгрес през ноември Републиканската партия получи контрол над долната камара на Конгреса в САЩ, те не успяват да излязат с нова стратегия за прекратяване на политическия хаос, който помрачи началото на новата сесия на институцията.

"Не мисля, че гласуването тази вечер е продуктивно. Все още няма сделка, но има голям напредък", каза лизерът на републиканците Кевин Маккарти.

Конгреса, все още не успява да събере необходимото мнозинство от гласове, за да бъде избран председател на долната Камара. 20 хардлайнери в републиканската партия все още отказват да гласуват за Маккарти, въпреки че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ги призова да го направят. Представителите, наричани в американската преса "мини Тръмп", не подкрепят Маккарти, защото го смятат за твърде умерен и опортюнистичен.

"Ще направим компромис, но няма да капитулираме, а това е голяма разлика. В Камарата на представителите има 222 републиканци. Така че ако 20 души са в състояние да карат този влак както си искат, останалите 202-ма от нас, може да се приберат вкъщи", заяви Дерик ван Орден, член на републиканците в Камарата на представителите от Уисконсин.

Трудността при избора на председател на Камарата на представителите е безпрецедентна в САЩ през последните 100 години. Обикновено още при първият кръг има резултат.