Свят

Досущ като в България: US парламентът блокиран, не можа да избере председател (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

За първи път от един век в Камарата на представителите не успяха да изберат председател от първото гласуване. 

Заседанието трябваше да бъде знак за голямата победа на републиканската партия, след като пое контрола над Конгреса след изборите през ноември. 

Вместо това се превърна в хаотична вечер - лидерът на републиканците Кевин Маккарти не събра необходимата подкрепа, за да поеме председателското място, и загуби 3 последователни вота.

Причината - съпротива отвътре, твърдолинейните консерватори от собствената му партия гласуваха против него. 

Републиканци дори излязоха с нова номинация за поста. 

"Номинирам Джим Джордан. Джим Джордан е скромен, може би дори твърде скромен до степен на грешка. Може би правилният човек за поста председател на Камарата на представителите не е някой, който го иска толкова силно. Може би правилният човек за длъжността председател на Камарата на представителите не е някой, който е продавал части от себе си повече от десетилетие, за да го получи", заяви Мат Гаетц.

Междувременно демократите останаха обединени около новия си лидер - Хаким Джефрис. 

"Това е тъжен ден за Камарата на представителите като институция. Тъжен ден за демокрацията. Това е тъжен ден за американския народ. Демократите от Камарата на представителите са обединени, готови, желаещи и способни да започнат работа в името на американците. Готови сме да се опитаме да намерим общ език с хората от другата страна, за да решим проблемите от името на американския народ. Но в лицето на републиканците от Камарата на представителите нямаме партньори, които са готови за това", обяви той.

Камарата на представителите не може да започне работа, без да избере свой председател: членовете й не могат да положат клетва, няма как да бъдат определени председатели на отделните комисии, не могат да се свикват и заседания. 

Днес в долната камара се събират отново - за 4и пореден опит да изберат председател.

Цялата парламентарна US развръзка до момента наподобява изключително много на сюжета в първите дни след конституирането на българското 48-о Народно събрание през октомври. Макар и по различни причини, то също в продължение на дни не успя да излъчи председател, а серия от саботажи между политическите сили доведоха институцията до невъзможност да заработи.