Euronews Primetime

Русия изпрати фрегата с ракети "Циркон" в Атлантическия океан

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия изпрати към Атлантическия океан фрегатата "Адмирал Горшков", заредена с новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон". 

В момента, в който плавателният съд потегли, руският президент Владимир Путин разговаря с министъра на отбраната и командира на фрегатата от резиденцията си в Ново Огарьово.

 

Благодаря на специалистите от отбранителната индустрия, които разработиха и започнаха масово да произвеждат това уникално оръжие. То няма аналог в нито една страна по света. Сигурен съм, че такова мощно оръжие ще позволи на Русия да се защити срещу потенциални външни заплахи и ще помогне за защитата на националните ни интереси.

Владимир Путин, президент на Русия

"Адмирал Горшков" ще плава в два океана - Атлантическия и Индийския, както и в Средиземно море. Фрегатата е част от руския военноморски флот от 2018 г. и обичайно превозва ракетната система "Калибър". Миналата година Путин заяви, че ракетите "Циркон" летят със скорост 9 пъти по-висока от тази на звука и имат близо 1000 км обсег.

Междувременно стана ясно, че и Германия ще изпрати своя фрегата в Атлантическия океан, Северно и Балтийско море, за да подсили фланга на НАТО.