Европа

Русия призна за 89 загинали войници при ракетната атака на 1 януари

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия призна, че 89 нейни войници са загинали, когато малко след полунощ на Нова година Украйна удари професионално училище за наборници в Макиевка, в окупираната Донецка област.  

Това е най-големият брой жертви, за които Москва признава във войната, която продължава вече близо година. Въпреки че от Киев твърдят, че цифрата е много по-голямата - и са убити 400 войници, а други 300 са ранени.

Руското министерство на отбраната посочи като основна причина за удара неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците, с което са улеснили определянето на местоположението и координатите за атаката.

В последното си обръщение президентът Володимир Зеленски предупреди, че Русия ще отговори.

"Няма съмнение, че сегашните управляващи ще хвърлят всички сили, което са им останали, и всички, които могат да съберат, за да обърнат хода на войната. Ние трябва да осуетим този руски сценарий и се готвим за това. Терористите трябва да загубят, всеки опит за настъпление, който предприемат, трябва да се провали", каза той.

Междувременно от Русия разпространиха кадри на удари, за които твърдят, че са нанесени в Краматорск. От Кремъл заявиха, че при нападението са убити 120 украински войници, както и че са унищожени 2 системи за залпов огън Himars, произведени в САЩ.