Euronews Сега

Гърция очаква връщане на туристите след пандемията и силен летен сезон

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 150647

Нарастващата инфлация в Гърция води до притеснения сред туристическия сектор. Гръцките ресторантьори, които се подготвят за летния сезон, с притеснение наблюдават увеличаващите се цени на основни продукти и електроенергията. Как се опитват да задържат стойността на туристическите пакети в бранша, разказват колегите ни от Евронюз Гърция.

 

Итака, зеленият остров на Йонийско море, следва различен туристически модел от този на Цикладските острови. Далеч от клубовете и шумните барове посетителите тук избират спокойствието и искат да се наслаждават на дълбоките, сини води на острова.


Паола Сити е собственик на ресторант във Вати, столицата на този гръцки остров. Младата бизнесдама се радва, че летният сезон е започнал, но се надява островът най-накрая да е оставил КОВИД-19 в миналото.

 

Мисля, че сезонът започна много добре. Не бива да забравяме, че на практика загубихме две лета заради пандемията. Ако не беше руската инвазия в Украйна, мисля, че щяхме да имаме още повече посетители. Много хора идват на нашия остров с яхти от балканските страни. Но имаме и много англичани, американци и италианци.

Паола Сити - собственик на ресторант

През последните години морският туризъм бележи значителен ръст. Макар че сезонът все още е в началото си, на пристанището ежедневно акостират около 80 яхти, а през август броят им надхвърля 250. Много от работещите в туристическата индустрия са избрали да инвестират не в хотели или стаи под наем, а в отдаване на лодки под наем.

 

Отдаваме лодки под наем през последните пет години. Итака е красив остров с голяма история, но до много от красивите му плажове не може да се стигне с кола. Ето защо с моя партньор решихме да инвестираме в този сектор и се справяме доста добре.

Гиоргос Гривас - собственик на фирма за отдаване на лодки под наем

Въпреки оптимистичното начало на сезона, войната в Украйна и повишаването на цените на енергията, притесняват някои професионалисти в туризма. Островът никога не е имал много руски или украински посетители. Въпреки това високите разходи за енергия се отразяват на маржовете на печалба.

Апостолос Стайкос, Евронюз, Итака