Култура

Коко Шанел и Пабло Пикасо са споделяли дълго приятелство

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Романтичните връзки на Пабло Пикасо са добре известни, но дългогодишното му приятелство с френската дизайнерка Габриел „Коко“ Шанел остава на заден план. Близо 50 години след смъртта на испанския художник изложба в Мадрид разказва за техните изживявания.

Шанел и Пикасо се срещат през пролетта на 1917 година. Украинската балерина Олга Хохлова, която е съпруга на художника, е сред клиентите на модната дизайнерка.

 

Предполагаме, че Шанел и Пикасо са се срещнали на вечеря в къщата на актрисата Сесил Сорел, която е сред нейните приятелки. В тази вечер Шанел се е запознала с Пикасо, Кокто, хора от трупата на Бале Рус, музиканти от групата „Ле Сис“. Това е била вратата на Шанел към света на изкуството.

Елен Фюжонс, директор на Patrimoine Chanel

Едни от първите модели на френската дизайнерка са повлияни от арт течението кубизъм, характерно за творчеството на Пикасо.

 

Геометричната конструкция на дрехите, започваща от раменете и бедрата, вкусът ѝ към едноцветното, тоновете, сенките, линиите. Всичко това е нейната визия за жените. От същите неща се интересува и кубизмът.

Елен Фюжонс, директор на Patrimoine Chanel

Шанел и Пикасо са работили заедно няколко пъти, включително през 1924 г. по костюмите за балета „Синия влак“.