Култура

Честват 50-годишнината от смъртта на Пикасо с 42 изложби

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

42 изложби се организират по повод 50 години от смъртта на Пабло Пикасо.

От културните министерства на Испания и Франция обясниха, че те ще се проведат в 38 големи институции не само в Европа, но и в САЩ от октомври.

Испанският художник е роден в Малага през 1881 г., но прекарва по-голямата част от живота си във Франция, където и умира през 1973 г. 

 

 

Целта ни в крайна сметка е да отдадем заслуженото на художественото наследство и творчество на Пикасо. Ако има художник, който определя 20-ти век, който го представя с цялата му жестокост, насилие, страст, ексцесии и противоречия, това несъмнено е Пабло Пикасо. Също така ще можем да се изправим срещу него от съвременна гледна точка, това ще ни помогне да разгледаме с днешните си очи един художник, който все още е жив 50 години след смъртта си.

Микел Исета, министър на културата на Испания

„Нека не го крием, днес има много дебати около творчеството на Пикасо, по-специално заради връзката му с жените. За да показваме на по-младите поколения неговото изкуство, трябва да им дадем и ключа към разбирането на работата му, живота му, както и отворени пространства за обмен, за да бъде обхвана цялото му творчество, да се покажат всички аспекти, всички възможни прочити на работата му", каза Рима Абдул Малак, министър на културата на Франция.

Произведения на Пикасо ще бъдат изложени по цял свят – от музея Метрополитън и Гугенхайм в Ню Йорк, през Музея за изящни изкуства в Белгия до Помпиду в Париж и музея на Пикасо в Барселона.