Европа

Извънредното положение в Пирот остава в сила

От Euronews България Euronews България

В Сърбия извънредното положение в Пирот остава в сила. Цистерните, които са паднали в река Нишава все още не са извадени и изтичането на амоняк продължава. Водата в района не е годна за пиене. В Ниш не пият вода от чешмата, но в селата наоколо – да.

 

Както вече казахме, докато цистерните не бъдат премахнати, а според съобщенията на градския кризисен щаб те очакват това да стане следобед или утре, със сигурност ще продължи няколко дни, извънредната ситуация остава висяща. Магистралата е отворена отново за движение, но кметът Пирот заяви днес, че има вероятност определени участъци да бъдат затворени отново, когато цистерните бъдат отстранени от трасето. Важна информация е, че днес няма амоняк във въздуха в Пирот и Ниш, но са регистрирани високи концентрации на амоняк в река Нишава, особено край Просек, където бяхме днес и разговаряхме с местните жители.

Лиляна Павлович, Euronews Сърбия

Посетихме и село Островица в близост до река Нишава, защото там веднага след аварията властите на община Нишка баня са поставили съобщение, че от превантивни съображения водата не е за пиене и приготвяне на храна и че може да се използва само като техническа вода. Разговаряхме с жителите на двете села и в повечето случаи хората са добре информирани за развитието на събитията, следят ситуацията. Повечето хора спазват препоръките, но има и такива, които смятат, че са в безопасност дори когато пият вода от чешмата.