Euronews Primetime

Извънредното положение в Пирот остава, докато не изтеглят цистерните

От Euronews България Euronews България

Продължава разследването на инцидента с товарния влак в Пирот. Сред основните версии за катастрофата са претоварване и лошо поддържана инфраструктура. Около 20 тона е количеството амоняк, което е изтекло. Извънредното положение остава, докато цистерните не бъдат изтеглени от мястото на катастрофата. 

Повече ще научим от колегата от Euronews Сърбия Лиляна Павлович.

В Пирот остава извънредното положение и според официалните лица то ще остане докато цистерните не бъдат изтеглени от мястото на инцидента. Това, което се очаква до края на деня или вечерта, е пристигането на резултатите на Института за обществено здраве от Белград, които се очаква да потвърдят, че въздухът и водата са чисти. В такъв случай градският щаб за извънредни ситуации ще отмени решението за затваряне на училищата, т.е. учениците ще продължат да ходят на училище от утре, а работниците ще могат да се върнат в заводите.

Министерството на околната среда и експертите на Агенцията за опазване на околната среда са на място днес и извършват необходимите измервания на качеството на въздуха и водата, както и че ситуацията е под контрол. Потвърдено е, че екип на прокуратурата, също е на мястото са на инцидента днес.

Днес в Пирот валя дъжд. Ето защо разговаряхме с лекарите от Института за обществено здраве  и те ни казаха, че не очакват опасност, като се има предвид, че концентрацията на амоняк вече е много по-ниска, но че през следващите дни ще следят както въздуха, така и почвата и че само ще могат да определят какви всъщност са щетите. Питейната вода във водоснабдителните станции в Пирот, Бела Паланка и Ниш може да се използва както за пиене, така и за приготвяне на храна. Препоръката на Института за обществено здраве е засега да не се използва вода от индивидуални кладенци. В най-близкото село бяха проверени два кладенеца. 

Разследването продължава и то трябва да покаже дали лошата инфраструктура е причина за този инцидент или композицията на влака е била претоварена.