Euronews Сега

Кметът на Пирот: Извънредното положение остава

От Euronews България Euronews България

В Сърбия продължава разследването на инцидента, при който влак, превозващ амоняк, дерайлира край Пирот. 

Пред Euronews Сърбия кметът на града заяви, че извънредното положение в Пирот остава, докато не бъде отстранен целият товар. Наблюдава се спад на концентрацията на амоняк. 

 

Извънредното положение остава в сила, докато цистерните, всички цистерни, не бъдат отстранени от мястото на аварията, независимо от факта, че измерванията на качеството на водата и въздуха са в рамките на референтните стойности и че вече няма опасност. В момента, в който цистерните бъдат безопасно отстранени, ще отменим извънредното положение. Смятам, че през деня, ще отменим заповедта за затваряне на училищата и детските градини, както и препоръката фабриките да не работят. Но със сигурност това няма да се случи преди да излезе докладът на Института за обществено здраве за състоянието на околната среда на територията на Пирот, най-вече що се отнася до концентрацията на амоняк във водата и въздуха.

Владан Васич, кмет на Пирот

У нас няма завишени нива на амоняк, показаха данните на мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда, която беше поставена на границата със Сърбия. Пътят към България все още е затворен. 

Очаква се утре в Пирот да отворят училищата и детските градини. Двама души загинаха, като се установява дали смъртта им е свързана с инцидента. 50 души потърсиха лекарска помощ.