Добро Утро, Европа

Украйна иска да организира мирна среща на върха през февруари

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш.

Външният министър Дмитро Кулеба подчерта, че Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления.

Целим се в края на февруари, когато войната ще навлезе във втората си година. Идеята на формулата за мир е от две части. От една страна, да не позволим на Русия да манипулира темата за мира, защото те редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно. Всичко, което правят на бойното поле, доказва обратното. Те не търсят мир. Смятаме, че Организацията на обединените нации може да бъде най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото в случая не става въпрос за извършване на услуга на определена страна. А за привличане на всички страни.

Дмитро Кулеба – министър на външните работи на Украйна

Ръководителят на украинската дипломация заяви в интервю за АП, че е "напълно доволен'' от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ и разкри, че американското правителство е разработило специален план, който дава възможност ракетната батарея "Пейтриът" да бъде готова за експлоатация от украинските сили за по-малко от 6 месеца. Обикновено подготовката отнема до една година.

 

Всяка война завършва по дипломатически път. Всяка война завършва в резултат на действията, предприети на бойното поле и на масата за преговори. Но остава да се види дали ще бъде намерен баланс на спечеленото на бойното поле и това, което ще бъде спечелено на масата за преговори.

Дмитро Кулеба – министър на външните работи на Украйна

По-рано Украйна призова страните от ООН да лишат Русия от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност и изобщо да я изключат от световната организация.

Кулеба заяви в интервюто си за АП, че Киев отдавна се подготвя за тази стъпка.