Европа

Украинските сили удържат позиции в Харковска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато войната в Украйна навлезе в 11-я си месец, боевете продължават в района на Харков. Много места в областта са в прицела на руските удари. Врагът дори е опитал да пресече границата в този регион. Части от Харковска област все още са окупирани от руските сили и докато зимните условия създават проблеми, командирът на Харковския гарнизон уверява, че цялата област ще бъде отвоювана от Киев „в близко бъдеще“.

Около Харков силите на противника са изоставили оръжия и боеприпаси, които са добре дошли за украинските войници.

Гаубицата 2С3 Акация е отнета от руските окупатори, избягали от Харковска област. Доблестната 127-ма бригада от силите на териториалната отбрана взе този трофей, ремонтира го, снабди се с боеприпаси. Тези „подаръци“, които руснаците подготвяха за Харков, сега им се връщат.

Серхий Мелник командир на Харковския гарнизон 

В навечерието на Рождество, въпреки боевете, военнослужещите от 127-ма бригада от силите за териториална отбрана бяха наградени за храброто носене на службата.

На този фон руският президент Владимир Путин продължава да настоява, че е готов за преговори за мир, но отсрещната страна нямала такова намерение.

„Русия е готова да преговаря с всички страни, участващи в конфликта в Украйна, но Киев и неговите западни поддръжници отказаха да участват в разговори“, каза руският лидер, цитиран от световните агенции. "Готови сме да преговаряме с всички участници в този процес за приемливи решения, но това зависи от тях - не ние отказваме да преговаряме, а те", добави Путин.