Европа

С пламенна реч папа Франциск настоя за край на войната в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Папа Франциск използва годишното си коледно послание, за да отправи пламенен призив за незабавно прекратяване на войната в Украйна. В традиционното си обръщение „Към града и света“ към десетки хиляди вярващи, събрали се на площад „Свети Петър“, Светият отец изрази скръбта си, че "ледените ветрове на войната" продължават да разтърсват човечеството.

Нека Бог хвърли светлина върху онези, които имат силата да заглушат гърмежа на оръжията и да сложат незабавен край на тази безсмислена война! За съжаление, те предпочитат да слушат други причини, задвижвани от друга логика.  Войната в Украйна изостри глада. Помислете за гладуващите, особено за децата!

папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

Папата призова вярващите да се молят за много региони по света, разтърсени от конфликти – Близкия изток, Йемен, Сирия и Хаити.

По-рано при Рожденственската света литургия в базиликата „Свети Петър“ главата на Римокатолическата църква заклейми всички войни по света и бедността. Той упрекна „жадните“ за богатство и власт за сметка на уязвимите и бедните.