Добро Утро, Европа

Кампания в Гърция за закупуване на играчки с намаление за Коледа

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В съседна Гърция правителството въведе т.нар. “кошница на Дядо Коледа”, за да помогне на семействата по време на празниците. Идеята е да се купят играчки с намаление. Кампанията ще продължи до 11 януари.

Малко преди Коледа, за да помогне на гърците да се справят с по-високите цени, Министерството на развитието - в сътрудничество с магазини за играчки - въведоха така наречената "кошница на Дядо Коледа". В нея влизат някои играчки, продавани с отстъпка. Потребителите обаче изглежда са скептични.

"Не ми се налага да купувам много играчки, така че разликата в цените - ако избера нещо от "кошницата" - ще бъде незначителна. Ще купя, само ако има нещо, което много ми харесва в нея", казва една от потребителките.

"Знаем за "кошницата на Дядо Коледа", но не знам какво точно има в нея.  Засега можем да си позволим да купим нещо различно", споделя друг.

"Трябва да купим на децата това, което искат, не искаме да разваляме празниците", категоричен е трети.

Кошницата на Дядо Коледа" включва общо около 500 играчки в 15 вериги магазини.

"Решението на Министерството на развитието не определя точния процент отстъпка, който трябва да има всяка играчка в кошницата на Дядо Коледа. Всяка верига сама решава каква ще е отстъпката. В този конкретен магазин средните отстъпки възлизат на 20%", разказва репортерката на Euronews Симела Тухтиду.

"Решихме да включим в кошницата на Дядо Коледа качествени играчки, които децата обичат и искат, когато пишат писмата си до Дядо Коледа", споделя Димитрис Киприанидис, който е управител на магазин за играчки.

Кампанията “Кошницата на Дядо Коледа” ще продължи до 11 януари. Властите се надяват, че през следващите дни в нея ще бъдат включени още играчки.