Свят

Дядо Коледа отново посреща туристи в дома си

От Euronews България Euronews България

За първи път от 3 години насам Лапландия очаква активен туристически сезон. Най-големите почитатели на Бялата Коледа и Добрия старец се завръщат на Север след ограниченията заради Ковид. Местните туроператори очакват близо 65 хиляди гости в Рованиеми.

 

Този сезон определи ще счупи всички рекорди. Вече това стана ясно за месец декември, но до март включително очакваме много активен туристически сезон в Лапландия.

Санна Каркайнен, туристически център Рованиеми

Туризмът в Рованиеми се намира в такъв подем, че към дестинацията са открити нови полети. Местните хотели инвестират в най-разнообразни атракции за гостите си, като например возене на шейна, теглена от хъскита.

 

Вече имаме 60 кучета повече и 10 души са на работа, миналата година бяха шестима. Ще наемем още двама и ще станат общо 12. Бягащите кучета, с които разполагаме, са общо 120.

Яне, водач на хъскита

По време на Ковид пандемията, туризмът в Лапландия спада с рекордните 90%. Тази година обаче коледният дух се завръща с по-голяма сила от всякога. Най-щастливи да посетят дома на Дядо Коледа, разбира се, са децата.