Европа

Наслада за сетивата в Мадрид пред Коледа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Празничната еуфория в Испания е в разгара си. Тази година почитателите на добрата кухня и изисканите вина могат да излязат с приятели и колеги и да посетят заведения без да се притесняват от пандемията. Потопете се в атмосферата на Мадрид, дни преди Коледа.

Този ресторант в испанската столица Мадрид е носител на 2 награди Мишлен. Шеф-готвачите работят под пара тази Коледа, защото празниците могат да бъдат посрещнати в заведения или на открито с приятели и роднини, за разлика от миналите 2 години.

Миналата Коледа заради Омикрон нашите клиенти се обърнаха към доставките за вкъщи. Предлагам такава услуга, храната не е като в тази в хотела, но клиентите си бяха у дома и отбелязахме ръст от близо 40% в поръчките за вкъщи. Тази година пък, 30-40% от хората искат да се хранят в ресторанти или да излязат по улиците със семействата си.

Кике Дакоста, шеф-готвач

Жителите на Мадрид са сред най-известните бохеми в Европа и локдаунът по време на Ковид пандемията несъмнено им се отрази. Безбройните заведения в испанската столица са пълни, въпреки зимния сезон и по-ниските температури. Местата са кът дори в ресторанти от най-високия клас, които предлагат на клиентите си уникални селекции от гурме-ястия и редки сортове испански вина.

Мисля, че тази година хората се наслаждават на храната си без страх, с усмивка и просто изживяват мига без да се притесняват, че може да се заразят. Никой не носи маска, нещата се по-естествени

Мария Иглесияс, доктор

Според туристическия бранш в Испания тази година приходите в сектора са двойно повече от тези през 2021г. Експертите предвиждат ръст от допълнителни 5% през следващата 2023г.