Свят

След посещението на Зеленски във Вашингтон: Русия обвини САЩ и Украйна, че не искат мир

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Реакцията на Москва след срещата на президентите на Украйна и САЩ Володимир Зеленски и Джо Байдън не закъсня.

Според говорителката на руското външно министерство разговорите във Вашингтон са показали, че двете страни не се стремят към мир.

Целта на посещението беше предвидима - Зеленски отиде да иска нова финансова военна помощ. Те го завлякоха там като кукла, показаха го на всички и го качиха обратно на самолета и го изпратиха. "Преговорите" във Вашингтон показаха, че нито Украйна, нито САЩ се стремят към мир, а просто са решени да продължат военните действия. Чували ли сте нещо за диалог и преговори, за контакти с Русия, с Москва? Разбира се, че не.

Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия

Междувременно от Москва съобщиха, че военният министър Сергей Шойгу е посетил фронтовата линия в Украйна. Точната локация не беше съобщена, но Руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които се вижда как Шойгу разговаря с военни, които участват в т.нар. “специална военна операция”.

А междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се срещна в руската столица с представители Министерството на външните работи, "Росатом", Министерството на отбраната, Националната гвардия и "Ростехнадзор".

Основната цел на посещението му е договарянето на зона за сигурност в района на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна. “Запорожие”, най-голямата електроцентрала в Европа, е под контрола на Русия почти от самото начало на войната. Тя беше подложена неколкократно на удари, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.