Общество

Д-р Канов за помощта към Украйна: По някаква причина американците се бавят

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Очевидно нещата в Украйна се проточват. Но ходът на войната е целият свят срещу агресора Путин. Така че изходът от тази война е вън от съмнение. Въпросът е кога.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria писателят, психолог и анализатор д-р Любомир Канов, живял в Ню Йорк.

Системите „Пейтриът“ са няколко разновидности. Могат да достигат различни цели – ракети, самолети и др., но ми се струва, че по някаква причина американците са бавят. Приеха чудовищни като размер помощи. Става дума за огромни суми и различни системи. Но има известна „тегавост“ на всичко това. Много хора по тази земя бихме предпочели тези системи да пристигнат по-бързо, защото забавянето им означава повече жертви за украинците.

Много ме впечатли британският отговор още в самото начало. Той беше много бърз, с много ефикасни оръжия и с много ранно обучаване на украински войници – 10 000 и повече.

 

Речникът на Путин е много интересен, той е винаги заплашителен. Имаше намеци за ядрен отговор, сега щял да мобилизира 1.2 млн. войници. В момента военните окръжия гонят тези новобранци с кучета по сокаците, за да ги мобилизират. Това е една неохотна мобилизация, тя среща съпротива в руския народ. Много от заплахите на Путин са кухи.

Тази заплаха е по-скоро, за да изглежда страшен. Има такива животни и риби даже, които се изправят на задните си крака или се напълват с вода и изглеждат огромни.

Той фактически е спрян и бавно отстъпва. В позиционните битки за Бахмут също полека отстъпва. Цар зима едва ли ще спаси Русия, тя изразходва много от своите оръжия вече. Трябва да си набави такива от Корея от Втората световна война или от Иран.

Зеленски е сегашният герой на демократичния свят.

 

Просто не ми се говори за начина, по който България се представи в тази битка. Начинът по който колебливо, скришно отговори. В България президентът и цяла една кохорта, има цял един археологически пласт от хора с просъветски манталитет на всички нива. Постепенно се вдигна тази вълна със съдействието на Путин и неговата пета колона.

Ние сме едно гнездо от резиденти на путинска Русия. Това е доста позорно. МигГ-овете например, на които президентът е летял и вероятно са му доста скъпи. Не може да се раздели с тях, както с детските си играчки. Трябваше да ги дадем, както направи Чехия, които в замяна получават модерни самолети. Това беше много бърз и ефикасен начин да се отървем от това, което някои наричат таралясници.

Руското влияние не спира, защото никога не му беше даден отпор. Още от 90-те години не се състоя нито лустрация, нито десъветизация. Ако иска не само номинално да се присъедини към цивилизования свят, България трябва из основи да проведе дерусификация и десъветизация.

Вижте цялото интервю във видеото.