Общество

Въздухът в София: Какво дишаме и какво да очакваме за празниците?

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

България отново се нареди сред държавите с най-мръсен въздух в света. По данни на сайта iqair.com нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата днес е 133 микрограма на кубичен метър.

Това нарежда страната ни на 18 място спрямо останалите държави, посочени в сайта.
У нас - най-големият замърсител в днешния ден е Разлог, след него се нарежда София, а после - Троян и Габрово. Най-чисто е в Бургас, Варна и Добрич.

Какво показват данните за качеството на атмосферния въздух в другите европейски държави? Във Виена например нивото днес е 80 микрограма на кубичен метър, в Прага - 70 mg/m3 , в Берлин - 59 mg/m, в Париж - 33 mg/m3. Европейската столица с най-чист въздух днес е тази на Белгия. В Брюксел нивото на фините прахови частици е едва 6 микрограма.

В съседните ни балкански държави качеството на въздуха е сходно с това у нас. В столицата на Северна Македония са измерени 153 mg/m, а в тази на Сърбия - 109 mg/m3
В световен мащаб най-мръсен е въздухът в Индия и Ирак, а най-чист - в Австралия и Камбоджа.

Препоръките на специалистите са чувствителните групи хора да носят маски навън, при завишени нива да не се държат отворени прозорците на домовете ни и да избягваме физически активна дейност навън.