Общество

Година след присъдата срещу София: Какво промениха властите за мръсния въздух?

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Година след присъдата срещу Столична община заради мръсния въздух. Какво се е променило, има ли превишение на фините прахови частици и достатъчни ли са мерките. Отговорите потърси Аксения Мирчева от Ивайло Хлебаров - представител на сдружение "За Земята". 

„Сагата започна 2017 година, когато с група неправителствени организации и няколко юристи заведохме дело срещу Столична община, тъй като във времето от 2015 до 2017 година СО не беше приела програма за управление на качеството на въздуха.“ Това припомни за Euronews Bulgaria Ивайло Хлебаров от сдружение „За Земята“.

Тази сага отне много време – четири години и половина на първа инстанция, на която спечелихме, и хубавото беше, че Столична община не обжалва, допълни той.

 

На 25 ноември тази година измина едногодишния срок, който СГС беше дал на Столична община да предприеме редица мерки. От тези мерки, към момента, това, което основно и единствено е изпълнено, е да се стимулира подмяната на отоплителни уреди. Но това е мярка, която беше започнала преди три години – още преди решението на съда.

„Други мерки, като въвеждането на зона с ниски емисии – което трябваше да се случи шест месеца след решението, още не е изпълнена. Анализ за възможността да е изградят паркове в замърсените зони на София, също не е направен. Не беше изградена цялостна велосипедна мрежа, която да свързва всички квартали“, разказа Хлебаров.

„В общи линии, почти нищо не е свършено. И за съжаление, виждаме едно неглижиране от страна на кмета и на столичната администрация“, констатира той.

Цялото интервю вижте във видеото.