Икономика

Цветан Кюланов: ЕК не иска от България затваряне на въглищни централи, а по-чист въздух

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Срокът за изпълнение на всички мерки по Плана за възстановяване е до 2026 г. За това време България е поела ангажимент да намали вредните въглеродни емисии с 40%. Без промяна в регламента няма възможност за промяна в тези срокове.

Това заяви за Euronews Bulgaria Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК у нас. Той обаче напомни, че страната ни сама се е съгласила с тези срокове и ангажименти: "Затова Комисията препоръчва фокусът да бъде изпълнение на плана, още повече, че той беше одобрен през пролетта".

 

Това е ангажимент, който българската държава е поела в своя План за възстановяване. Предложенията за реформи и инвестиции се правят от държавите членки и се съгласуват с Комисията.

„Процесът по декарбонизация така или иначе върви в цяла Европа. Европа има ангажимент да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., така че ние само можем да се възползваме от подкрепата, която е налична в момента. А в един бъдещ момент просто тази подкрепа няма да бъде налична, а процесите ще трябва да се случат по същия начин“, обясни Кюланов.

„Намаляването на въглеродните емисии с 40% не е конкретно и задължително обвързване със затваряне на централи, тези капацитети могат да бъдат намалени по други начини - с намаляване на употребата и със заменяне с ВЕИ“, уточни той.

Цялото интервю вижте във видеото.