Свят

Мъск се оттегля от Twitter, ако се намери някой "достатъчно глупав" да го замести

От Euronews България Euronews България

Илон Мъск заяви, че ще подаде оставка като главен изпълнителен директор на Twitter, когато намери някой "достатъчно глупав, за да поеме тази работа".

Милиардерът обеща по-рано да се съобрази с резултата от анкета в Twitter, в която 57,5 % от потребителите гласуваха с "да" за напускането му на тази длъжност.

Той казва, че ще продължи да ръководи екипите за софтуер и сървъри, след като бъде намерен негов заместник.

Промените в платформата след неговото поемане бяха много критикувани. Откакто Мъск купи сайта на социалната медия през октомври, той уволни около половината от служителите му и се опита да въведе платената функция за проверка на Twitter, след което я спря. Функцията беше възобновена миналата седмица.

Групи за защита на гражданските свободи също разкритикуваха подхода му към модерирането на съдържанието, като го обвиниха, че предприема стъпки, които ще увеличат речта на омразата и дезинформацията.

В петък Мъск беше осъден от Организацията на обединените нации и Европейския съюз заради решението на Twitter да отстрани временно някои журналисти, които отразяват дейността на фирмата за социални медии.

ООН написа в Twitter, че свободата на медиите "не е играчка", а ЕС заплаши Twitter със санкции
Това е първият път, в който мултимилиардерът отговаря на анкетата, стартирана в неделя, с въпрос дали трябва да подаде оставка. Според Мъск намирането на човек, който да поеме платформата на социалната медия, може да се окаже предизвикателство. Някои хора спекулират, че съоснователят на Twitter Джак Дорси също може да се върне да управлява компанията. Той подаде оставка като главен изпълнителен директор през ноември 2021 г.

"Никой, който всъщност може да запази Twitter жив, не иска тази работа", написа той в Twitter след допитването.

Сред другите имена, споменавани като възможни заместници, са Шерил Сандбърг, бивш главен оперативен директор на Facebook, Шрирам Кришнан, инженер и близък довереник на Мъск, и Джаред Къшнър, бивш съветник на президента на САЩ и зет на Доналд Тръмп.

В миналото Мъск се е подчинявал на анкетите в Twitter. Той обича да цитира латинската фраза vox populi, vox dei, която приблизително означава "гласът на народа е гласът на Бога".

Платената функция за верификация на Twitter беше пусната за втори път миналата седмица, след като стартирането ѝ беше спряно. Услугата струва 8 долара на месец или 11 долара за хората, които използват приложението Twitter на устройствата на Apple, и дава на абонатите "синя отметка".
Преди това "синият тик" се използваше като знак за автентичност и беше безплатен.

В продължение на седмици инвеститорите призоваваха Мъск да се оттегли от управлението на платформата за социални медии, като твърдяха, че той се е разсейвал от правилното управление на Tesla. Акциите на компанията за електромобили се сринаха с повече от 65% през последната година. Мъск продаде акции на Tesla на стойност милиарди долари, за да финансира покупката си, което допринесе за спада на акциите.

"Най-накрая една добра стъпка в правилната посока за прекратяване на тази болезнена кошмарна ситуация за инвеститорите в Tesla", заяви Дан Айвс от инвестиционната компания Wedbush Securities след туита на Мъск във вторник.