Свят

Мъск даде заден, ще възстанови блокираните профили на журналисти в Туитър

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Собственикът на Туитър Илон Мъск заяви, че ще възстанови акаунтите на няколко журналисти, които бяха спрени заради публикуване на местоположението на самолета на милиардера. Сред блокираните бяха независими журналисти, както и от „Ню Йорк таймс“, Си Ен Ен и Вашингтон пост.

Мултимилиардерът пусна анкета в социалната мрежда дали да възстанови блокираните профили, при което мнозинство от над 58% гласува с опцията "Веднага", а около 41% избират "След 7 дни".

Решението на главния изпълнителен директор на „Туитър“ Илон Мъск внезапно да забрани достъпа на известни технологични журналисти до социалната платформа предизвика остра реакция от Брюксел.

Мъск предположи, че тези журналисти са нарушили политиката на „Туитър“ за "doxxing", или разкриване на информация, която може да бъде идентифицирана от дадено лице.

Мултимилиардерът е главен изпълнителен директор на Туитър от октомври, след като купи компанията за 44 милиарда евро. Тогава той заяви, че иска да купи платформата, за да я превърне в бастион на, цитирам, "радикалната свобода на словото".