Свят

Мъск пита потребителите на Twitter дали го искат, те му казаха да се оттегли (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Потребителите на Twitter подкрепиха оттеглянето на Илон Мъск като главен изпълнителен директор на компанията, след като милиардерът пусна анкета за бъдещето си в социалната мрежа.

Близо 58% от гласувалите 17 млн. души отбелязаха "да" на въпроса на Мъск дали трябва да напусне лидерския пост. Анкетата беше публикувана, след като преди месец най-богатият човек в света обяви, че смята да потърси нов шеф на Twitter. По-рано през годината Мъск оглави компанията и разпусна Борда на директорите. 

Той бе поискал от потребителите на социалната мрежа да решат дали да остане начело на платформата, след като призна, че е направил грешка с въвеждането на нови ограничения за публикациите, с които се забранява популяризирането на конкурентни уебсайтове на социални медии.

"Моите извинения. Няма да се повтори", написа милиардерът в Twitter, след което стартира 12-часова анкета, в която пита дали трябва да се оттегли като ръководител на компанията. "Ще се съобразя с резултатите на това допитване", добави той. Забранените платформи включват популярни сайтове като Facebook и Instagram и появили се наскоро конкуренти като Mastodon, Tribel, Nostr, Post и Truth Social на бившия американски президент Доналд Тръмп.