Политика

Проф. Чуков: Войната е начинът на Путин да преговаря, но не е познал

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Подкрепата на Беларус към Русия никога не е преставала. От там нахлуха основните части в Украйна преди 10 месеца, оттам се изстрелват ракети към украинска територия и някои от иранските дронове. Посещението на Путин е най-вече да покаже, че не е изолиран.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

Той не случайно каза, че Беларус не е просто наша съседка, а наш съюзник. Идеята е двамата да говорят по един и същи начин пред света и да изглеждат по-умерени. Нищо ново в това посещение и не трябва да се очаква някаква изненада в сътрудничеството между Москва и Минск.

 

Посещението на военния ни министър Димитър Стоянов в Киев очевидно е третирано като военна мисия. От началото на войната много често научаваме за посещения на лидери едва ли не когато те вече са стъпили на украинска територия. Това е да се запази съответната степен на класифицирана информация.

Това, което прави впечатление са смъртоносните боеве в Бахмут. Очевидно Путин няма намерение да се отказва от военните действия. Това е тактиката, особено съобразена с профила на новия командващ Суровикин. Той е известен и от Чечня, и от Сирия и т.н. Това е инструментът му на преговори. Това е начинът, по който той счита, че ще накара украинците да седнат на масата за преговори. Но просто не е познал. Това, което виждаме на терен не е окуражаващо за руската армия и за перспективите на това, което той нарича специална операция. Техните планове за 18 часа да влязат в Киев – всичко това стана на пух и прах. Едно е да искаш, съвсем друго е да можеш.

 

Украйна се оказа много костелив орех. Това, което се говори е, че Путин опипва почвата евентуално да запази Донецк и Луганск, а евентуално да се откаже от двете други области. Струва ми се, че и това не върви. Общественото мнение в Украйна е категорично зад Зеленски.

Особено по отношение на Крим, на Запарожие и Херсон. Тези части те няма да ги отстъпят. В Донбас нещата са исторически по различен начин поставени, но това трябваше да бъде договорено през 2014 г. Путин имаше достатъчно време да седне на масата на преговорите. 1994 г. те бяха гаранти за териториалната цялост на Украйна. Но те просто не спазиха договорките. 2014 г. имаше Мински споразумения, но те казват Украйна ги нарушиха. Тук може много силно да се спори кой ги е нарушил. До последно се спореше каква да бъде Украйна. Те искаха чрез тези два региона да налагат вето над решенията на Киев. Искаха федерална Украйна – няма как да стане това.

На този етап не виждам в обозримо бъдеще прекратяване на огъня.

Вижте цялото интервю във видеото.