Европа

Русия е изстреляла 35 дронове "камикадзе" срещу Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия е изстреляла 35 дронове камикадзе срещу Украйна в понеделник, от които повечето са били свалени, съобщиха властите в Киев. Според украинските военновъздушни сили става дума за ирански дронове "Шахед", изстреляни от Азовско море. Заради ударите се стигна до прекъсвания на тока. Предупрежденията за въздушни нападения над Украйна продължиха през целия ден.

Съобщава се и за удари срещу цивилни обекти. 84-годишната Олга от Киевска област разказва, че домът ѝ е разрушен от дрон при атаките в понеделник.

"Чувствам се като останалите хора, пострадали от войната. Знам, че не съм сама. Всички страдат. Всички. Какво да направя - да викам за помощ? Може да крещиш и да се ядосваш колкото искаш. Така, както правят целият свят и нашата Украйна", казва Олга, жител на Киевска област.

На този фон от руското военно министерство заявиха, че са свалили няколко ракети, изстреляни от украинските сили над Белгородска област.

Володимир Зеленски призова за още системи за противовъздушна отбрана държавите групата за съвместни експедиционни сили (JEF), оглавявана от Великобритания. На срещата на върха в Латвия британският премиер Риши Сунак обеща подкрепата за Киев да продължи.

"Има три приоритета, върху които да се фокусираме догодина. Първият е да гарантираме, че предоставяме повече военна помощ и тя отговаря на ситуацията, пред която сме изправени. Това означава повече системи за противовъздушна отбрана, артилерия, бронирани превозни средства. Догодина Великобритания обеща да надхвърли помощта от 2,3 млрд. паунда, която предостави тази година", заяви Сунак.

Междувременно от Украйна заявиха, че "няма да се предадат, нито да изпълнят ултиматумите на Русия", свързани с войната.