Европа

ЕС се приближава към определяне на таван на цените на газа

От Euronews България Euronews България
Gaz

Министрите на енергетиката на ЕС се опитаха да постигнат пробив по трудния въпрос за ограничаване на цените на природния газ в блока, като преценяваха енергийната криза и опасенията от изтичане на доставки.

Някои от участниците в срещата в Брюксел заявиха, че споразумението изглежда е на път да бъде постигнато, като дискусиите се въртят около това какво ниво на цените трябва да бъде въведено.

Въпросът е спешен, тъй като Европа е изправена пред ограничени енергийни доставки през зимата, защото Русия намали доставките на газ в отговор на санкциите на ЕС заради нахлуването си в Украйна.

Споразумение за таван на цената на газа би отключило други мерки, които вече имат зелена светлина, като например съвместни покупки на газ и нов бенчмарк за цената на газа. Те зависят от постигането на споразумение за таван на цените.

Европейската комисия беше предложила таван от 275 евро за мегаватчас, който много страни от ЕС смятат за твърде висок.

Тя постави условия, които страните смятаха за непостижими, включително изискване цената на газа да надвишава прага в продължение на поне две седмици, а цената на втечнения природен газ (LNG) да надвишава 58 евро в продължение на 10 дни в рамките на същия двуседмичен период.

Тези строги изисквания отразяват нежеланието на Германия и Нидерландия да въведат ценови таван, тъй като те се опасяват, че втечненият природен газ може да се насочи към по-доходоносните пазари в Азия.

Министрите заявиха, че сега разглеждат възможността за много по-нисък праг.

"Мисля, че 188 (евро на мегаватчас) - това ще даде правилните сигнали на пазарите", заяви гръцкият министър на енергетиката Константинос Скрекас.

"Натискът за постигане на споразумение днес е голям и аз съм убедена, че можем да постигнем компромис", заяви министърът на икономиката на Естония Риина Сиккут.