Свят

Катар заплаши да спре природния газ за ЕС заради корупционния скандал

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Катар реагира негативно на разследването, което започна в Белгия заради скандала в Европарламента. Страната осъди обвиненията в корупция и пране на пари, в които беше замесена и спирането на достъпа до институцията.

Най-сериозното предупреждение е, че скандалът може да повлия отрицателно на отношенията с монархията и тя да спре доставките на природен газ за Европа. Дипломат от катарската мисия към Европейския  съюз разкритикува белгийските власти и настоя, че е била използвана "неточна" информация.

Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което спира диалога по въпроса, преди да е завършила съдебната процедура ще има негативно отражение върху сътрудничеството в сферата на сигурността и дискусиите за глобалната енергийна сигурност. А Катар е важен доставчик на втечнен газ за Белгия, припомни той. Според него страната му е станала обект на изключителни критики и нападки по време на разследването, затова се следи с голяма тревога избирателното осъждане. 

Катар за пореден път отрече каквато и да било причастност към разследвания от белгийските власти корупционен скандал, в който бяха замесени представители на Европейския парламент.

На четирима души, свързани с Евроинституцията, бяха повдигнати обвинения в Белгия заради твърдения, че страната домакин на Световното първенство по футбол им е давала пари и подаръци в замяна на лобизъм при вземането на решения. Катар от самото начало отрече негови хора да са вършили нещо нередно.

От Европарламента обещаха, че ще разгледат всеки случай на влияние и лобизъм.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Подготвям широк пакет от реформи, който ще бъде готов през новата година. Той ще включва укрепване на системите на Европейския парламент за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности. Ще има забрана на всички неофициални групи за приятелство. Ще направим преглед на контрола върху правилата на нашия кодекс за поведение и цялостен и задълбочен преглед на начина, по който взаимодействаме с трети държави.

Европейската прокуратура вече поиска имунитета на евродепутата, обвинена в корупция Ева Кайли, доскорошен заместник-председател на Европейския парламент от групата на Социалистите и демократите. Кайли бе обвинена, че е била част от организирана престъпна група за корупция в полза на Катар. Разследването бе предприето от белгийското контраразузнаване и е свързано с още един действащ и един бивш евродепутат. Най-новите разкрития сочат, че в имоти, използвани от заподозрените, са открити над 1,5 милиона евро в брой, както и че според самопризнанията на партньора на Кайли, сътрудник в ЕП, случаят е свързан и с опити на специалните служби на Мароко да окажат влияние с посредничеството на свой представител в Полша.