Европа

В Германия пристигна нов плаващ терминал за втечнен природен газ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кораб, който ще служи като един от плаващите терминали на Германия за внос на втечнен природен газ, пристигна в пристанище Вилхелмсхафен.

Дългият 300 метра съд "Хьог Есперанца" акостира в пристанището, където ще започне работа на 22 декември.

Германското правителство е наело пет такива плаващи единици за съхранение и регазификация на цена от почти 10 милиарда евро, като се надява да възстанови част от тези средства от енергийните компании чрез таксите за експлоатация на корабите.

Друг кораб, който ще се използва като плаващ терминал, пристигна в края на ноември край пристанището Мукран на Балтийско море.

Този терминал за втечнен природен газ трябва да доставя 6% от газа, който се потребява в Германия всяка година. Затова корабът ще има две функции – съхранение и регазификация – т.е. превръщането на суровината в газообразна субстанция.

Холгер Креец – Управление "Активи" в "Юнипер"

В отговор на руската инвазия в Украйна, Германия се опитва да осигури алтернативни източници на газ, за да замени руските доставки, на които разчиташе от години.

Плаващите терминали са част от усилията за предотвратяване на енергийна криза, която включва още временно реактивиране на стари електроцентрали, работещи с петрол и въглища, и удължаване на живота на последните три атомни електроцентрали, чието изключване трябваше да започне в края на тази година.

Пристигането на кораба във Вилхелмсхафен съвпадна с предупреждения на официални лица, че Германия не намалява потреблението на газ достатъчно, за да гарантира енергийна сигурност през зимата. Поради ниските температури в цялата страна в предходната седмица, потреблението на газ е намаляло само с 5.2% в сравнение със същата седмица през последните години, много по-малко от обявената цел за редукция с 20%.