Общество

Енергийните министри не се разбраха за таван на цената на газа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Министрите на енергетиката на страните членки от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за таван на цените на природния газ. Българският служебен министър на енергетиката Росен Христов заяви, че страната ни и още 14 държави са се обединили около идеята, че трябва да има динамичен таван и да се гони цена максимум от 150-160 евро за мегаватчас. ЕС отново ще се опита да стигне до консенсус на среща следващия понеделник.

"Бяхме толкова близо днес. Това, което вероятно липсваше, е може би от една страна, готовността да се поеме определен риск без допълнителни консултации. А от друга страна, може би, определено усещане, че промените не са балансирани правилно. Но всичко може да бъде решено за няколко дни, това е вътрешното ми усещане", заяви Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия.

Някои държави, включително Гърция, Испания, Белгия и Франция поискаха таван, който според тях би защитил икономиките и домакинствата от високите цени на енергията. Други, сред които Германия, Австрия и Нидерландия, се обявиха против, настоявайки, че доставките са изложени на риск, като таванът може да спре държавите от ЕС да купуват газ над определена цена. 

Миналия месец от Европейската комисия предложиха таван на цените, който да влезе в сила, ако природният газ надвиши 275 евро за мегаватчас за 2 седмици и ако цената е с 58 евро по-висока от тази на втечнения природен газ на световните пазари. 

Енергийните министри ще се опитат отново да постигнат споразумение на друга среща на 19 декември.

Вижте повече във видеото.