Европа

Стотици сърби протестираха на границата с Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Протест на сърби националисти се проведе до граничния пункт Ярине на фона на напрежението в Северна Косово. Етническите сърби блокират пътища за девети пореден ден.

Те протестират срещу засилващата се, според тях, дискриминация от страна на Прищина спрямо сръбското малцинство. В един момент хората успяха да пробият полицейския кордон, но служителите на реда им попречиха да преминат границата.

 

Причината да съм тук е моето съществуване, моят произход, моята подкрепа за сърбите в Косово и Метохия. Както и за всички сърби, които осъзнават своята идентичност. Нашата идентичност е Косово поле.

Светлана Божович, протестираща

Миротворци от мисията на НАТО КейФОР охраняват косовската страна на границата при преминаването на пешеходци и автомобили.

В четвъртък сръбският президент Александър Вучич официално поиска 1000 сръбски военни и полицаи да бъдат разположени в Северно Косово. Молба, за която и двете страни знаят, че няма да бъде приета. Сърбия твърди, че мисиите на НАТО и ЕС за поддържане на мира не могат да защитят сръбското малцинство в Косово от тормоза на косовското албанско мнозинство.