Общество

В кои валутни съюзи в Европа е участвала България през вековете?

От Euronews България Euronews България

Приемането на България в Еврозоната няма да е първият валутен съюз, към който страната ни се присъединява. През различните векове тя е била част от византийската и латинската монетни системи. Кореспондентите ни във Велико Търново разказват.

Само преди дни България получи разрешение да сече евромонети, след като се присъедини към Еврозоната. Историците регистрират още през 13-ти век в у нас официално монетосечене и „национална валута“. По време на Първото българско царство и Втората българска държава циркулира само византийската златна перпера като разплащателно средство. Пръв да сече собствени пари получава цар Калоян.

Но реално собствени монети с образи на български владетели нямаме до времето на Иван Асен Втори. След битката при Клокотница, когато той става най-силният владетел на Балканите и поема контрола над Солунската монетарница, там вероятно са отсечени два типа монети- златни и медни, като византийските монети са от този номинал - перпери.

Стоян Михайлов, д-р по средновековна и византийска нумизматика, Национален археологически институт към БАН

През периода 12-14 век, България, и различни европейски държави ползват византийската монетна система. Тенденцията може да се сравни със съвременните монети в Еврозоната от по 1 и 2 евро, всяка държава сече със собствени изображения и те циркулират в целия европейски съюз.

Имаме собствени български монети, но чуждите монети също могат да циркулират, само че с условието, че трябва да отговарят на стандарта на българските. Нещо подобно се появява след Освобождението – тогава българският лев не е самостоятелна парична единица, а е привързана към т. нар. Латински монетен съюз, тоест, колкото е стойността на един лев, толкова е на един френски франк, на един белгийски франк, на една румънска леа!

Стоян Михайлов, д-р по средновековна и византийска нумизматика, Национален археологически институт към БАН

Българският златен лев е създаден със закон през 1880 година. Участието на България в Латинския монетен съюз обаче е съвсем различно от членство в Еврозоната, тъй като използва собствена, а не обща валута.

Ставайки част от Еврозоната, ние, освен че ще използваме колективната валута – евро, ние ще имаме и редица ангажименти, вноски във фондовете, свързани с Еврозоната. България е с един от най- ниските дългове, спрямо БВП, около 25-26% в ЕС, докато има държави с много по-висок дълг. Ние ще имаме ангажименти, свързани с обща парична политика!

Доц. Ваня Цонкова, преподавател във ВТУ

Европейски държави като Косово и Черна гора използват като собствена валута еврото, но те не са държави членки на Еврозоната и ангажиментите при тях са различни.