Европа

Подписано: Разрешиха на България да сече евромонети

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Euro (1) Снимка: o-dan.net

Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с Република България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети. Информацията е от пресслужбата на Българска народна банка.

Меморандумът за разбирателство се подписа на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев, се казва още в прессъобщението.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, смятат от БНБ. Окончателното решение предстои да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Припомняме, че след национално електронно гласуване ще се избере символа, който да бъде изобразяван на българските евромонети. Комуникационна стратегия, разработена от Министерството на финансите разработи комуникационна стратегия, според която ще бъде обявен конкурс за изображенията върху монетите.