Политика

Експерт: Трябва по 1 хакер до всяка от 10-те хил. машини, за да се манипулира вотът

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Кодове, машини, вълшебни флашки, принтери, хартиени бюлетини. С какво и как да гласува българският избирател се спори от години. Някои партии се страхуват от машината, останалите – от човека.   

 

Машината е отречена в целия Европейски съюз, в целия Европейски съюз! Защото европейците знаят нещо, което ние упорито отказваме да разберем. Машината може да бъде използвана само като принтер, само тогава е надеждна. Хартията се брои от хората, това е най-надеждният начин за преброяване на гласовете.  

Радомир Чолаков, ГЕРБ 

Това, което притеснява и нас, притеснява и хората е недоверието от протокола, който излиза в края на изборния ден от машините.  

Мая Димитрова, БСП

Като например „Дневникът е подправен“ и това, че положените подписи в избирателния списък не отговарят на броя на подадените гласове с машина.

Ерсен Анисова, ДПС 

2020-а година. ГЕРБ внася проект за гласуване с машини във всички избирателни секции с над 300 избиратели, но и с възможност за хартиено гласуване. В този момент ДПС и БСП са на различна от сегашната си позиция и искат 100% машинен вот.  

 

Действията на секционните избирателни комисии са такива, че няма как да има доверие в изборния процес. Не може при 2/3 сгрешени протоколи, задрасквани, подписвани и неподписвани да има доверие.  

Йордан Цонев, ДПС, 8.10.2020 г.  

Само в Индия и Венецуела се гласува само с машина. Какво толкова се напъвате с това машинно гласуване. 

Вежди Рашидов, ГЕРБ, 8.10.2020 г.  

Машините влизат в секциите – на 8 февруари 2021 г. у нас пристигат и първите 300 машини, а на изборите на 4-ти април вече гласувахме смесено. Тогава е отчетен и рекордно нисък брой невалидни бюлетини - 33 678 или 2,59%.   

 

Защото само с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността във секции, ГЕРБ никога няма да спечели не избори, не първо място, ами може би процентната бариера.  

Георги Свиленски, БСП   

В краткото 45-о Народно събрание машините печелят - по предложение на „Има такъв народ“, в секциите с над 300 избиратели се гласуваше само с машини. Изборите на 11 юли 2021ва бяха първите, на които гласувахме изцяло с машина. Целта – да се намали броят на невалидните бюлетини и сгрешените протоколи. И тя е постигната.    

На първия вот след въвеждането на машинното гласуване - юли 2021 невалидните бюлетини са 0,34%. На парламентарните избори през ноември - 0,42%, а на президентските едва - 0,17%. За сравнение – делът на недействителните гласове на местните избори 2019-а година, когато се гласува само с хартия, е 15,09%.  

Въпреки малкия брой сгрешени протоколи и невалидни бюлетини, партиите дават крачка назад и казват, че машините крият риск от манипулация на вота.  

На 12 април 2022 г. БСП внася проектозакон за връщане на хартиените бюлетини, тогава не получават подкрепа. Няколко месеца по-късно в нощта между 1 и 2 декември тази година, депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП решиха, че хартията се връща и отново ще се гласува смесено, а машината просто ще разпечатва бюлетини, няма да брои и да вади протоколи. Разписките от машините за гласуване ще се броят ръчно.  

 

Tупане с краче детско – искам си машинката, искам си машинката, ами имате си я машината, хайде вече да го спрем тоя цирк и тоя дебат.

Радомир Чолаков, ГЕРБ

Основното е недоверието в машините и това, че хората не излязоха да гласуват, именно това, че имат притеснения, заради несправяне.  

Мая Димтрова, БСП  

Според експертите обаче не машината, а човекът е по-възможно да сгреши, докато брои. Спас Иванов е експерт по киберсигурност и според него трябва да има поне по един хакер до всяка една от 10-те хиляди машини в страната, за да има вероятност вотът да се манипулира.  

 

Манипулацията изисква наличието на множество хора обединени в тази кауза трябва да бъдат замесени членове на ЦИК, на фирмата, която поддържа, на хората, които пазят машините, в секционните избирателни комисии.  

Спас Иванов, киберексперт  

От друга страна българската практика с традиционните избори и хартиените бюлетини е толкова лоша, че машинното гласува е единственият начин да се гарантира някакво ниво на честност на изборите.   

 

Машината, както знаем, брои по-добре от хората. Така че те имат много по-добра защита от хартиената бюлетина, тя има такава ретро защита във вид на някакви хартиени защити. Разбира се, разписката има печат на гърба и сега той е уникален, може да бъде произведен по-лесно, отколкото да бъде фалшифициран QR-кода.

Веселин Тодоров, директор на „Сиела Норма“  

Според директора на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров до момента никой не е успял да разбие програмите на фирмата-производител на машини и да фалшифицира изборите.  

А може ли да се подмени флашка след края на изборния ден?  

 

Това означава, че цялата ЦИК, която полага подпис, който е уникален, правена само за нея, да се съгласи да участва в подобна конспирация. Това означава, че всички партии и техните представители трябва да имат единомислие по това как да манипулират даден протокол. Не, не е възможно.  

Веселин Тодоров, директор на „Сиела Норма“  

Как ще гласуваме – топката отново е ръцете на депутатите, след като президентът Румен Радев наложи вето на последните промени в Изборния кодекс.